Server Move

Well, after a couple of very long and frustrating evenings, I’ve finally managed to replicate the setup of my old, decrepit server onto a shiny new (and hopefully more reliable) dell box. I thought that this would be easy, as I was under the impression that I had everything under version control. But it’s only when you start on an endeavour like this that you realise just how much tweaking you have done to a box. Some particular highlights of this move:

  • I had been installing my squid.conf to the wrong place for about 2 years.
  • I discovered I’d been running clamscan (command line) instead of calling clamd (daemon) for a year. Slow mail ‘r’ us.
  • I discovered that my PostgreSQL backups had not been running for over a year.
  • I noticed that my trac installation had been wikispammed a few days ago (I didn’t notice when it happened). Trac needs a “revert to previous version” button.
  • Rails has caused me the most grief, surprisingly. getting typo up and running has been a pain. Firstly, because I didn’t have FastCGI installed. But I didn’t get an error for some reason. But whe I did install it, all I got was “FastCGI: incomplete headers (35 bytes) received from server”. I have now learned that this means “something went wrong but I’m not going to tell you what is. In my case, it was needing to install the ruby-postgres drivers. But rails isn’t kind enough to tell you that it can’t load the db drivers you’ve requested, instead it just silently fails. Which is a bit of a nuisance. I’ll have to check the trunk to see if it’s been fixed…

Anyway, now I can finally get on with the other more important tasks that I have to do. I gave up being a sysadmin 5 years ago for a damned good reason.

One Comment to Server Move

  1. That does not sound like a problem with Rails in specific but with every incarnation of CGI in general. Remember the common failure mode for Perl CGI scripts? The browser says “500 Internal Server Error” and the error log says “Premature end of script headers.”